Bilberry mempunyai sejarah perubatan yang lama di Eropah. Ia telah digunakan untuk merawat sebarang penyakit dari batu karang sehinggalah demam kepialu.

Semasa Perang Dunia 2, juruterbang British menyatakan bahawa jem Bilberry dimakan sebelum penerbangan bagi meningkatkan secara mendadak penglihatan malam.

Penyelidikan moden kini menyokong dakwaan tersebut. Bilberry mengandungi Anthocyanosides iaitu adalah antioksidan yang kuat untuk menguatkan saluran darah dan dinding kapilari, meningkatkan sel-sel darah merah, menstabilkan tisu kolagen seperti tendon, ligamen dan tulang rawan serta mempunyai kesan merendahkan kolesterol.

Ia juga meningkatkan pigmen retina yang membolehkan mata untuk bertindakbalas dengan cahaya. Di samping itu, ia turut membantu untuk mengekalkan fleksibiliti sel-sel darah merah, yang membolehkan ia melalui kapilari dan bekalan oksigen.

Herba ini telah terbukti menjadi vasodilator yang membuka saluran darah dan merendahkan tekanan darah.Mata mempunyai kepekatan kapilari yang tinggi dan bilberry sangat membantu dalam meningkatkan penglihatan. Herba ini telah terbukti memperbaiki penglihatan malam, degenerasi makula perlahan, mencegah katarak dan retinopati diabetik.

Kajian saintifik telah menunjukkan peningkatan dalam penglihatan, peredaran, angina, strok dan aterosklerosis. Ia juga digunakan untuk meningkatkan vena varikos dan mempunyai kesan anti-penuaan pada struktur kolagen.

Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa ekstrak Bilberry mempunyai aktiviti anti-ulser, ia boleh digunakan sebagai pencegahan dan rawatan. Ia juga telah menunjukkan sifat-sifat anti-kanser dalam uji kaji haiwan.

Apabila diberikan kepada pesakit kencing manis, Bilberry memulihkan kembali ketebalan kapilari kolagen dan tahap gula dalam darah pada manusia dan haiwan.

Untuk pengetahuan anda, Bilberry juga terdapat didalam produk kami iaitu:

Eye Food