Rabun dekat, atau myopia adalah kesilapan refraktif yang paling kerap berlaku kepada mata, dan pemasalahan ini telah menjadi semakin berleluasa pada beberapa tahun kebelakangan ini.

Malah, satu kajian baru-baru ini oleh Institut Mata Kebangsaan (NEI) menunjukkan kelaziman myopia meningkat daripada 25 peratus daripada penduduk AS (berumur lingkungan 12 hingga 54) pada tahun 1971-1972 dan melambung kepada 41.6 peratus pada 1999-2004.

Walaupun punca sebenar peningkatan rabun dekat di kalangan rakyat Amerika masih tidak diketahui, tetapi ramai doktor mata beranggapan bahawa punca berlakunya keletihan mata adalah berpunca daripada penggunaan komputer dan lain-lain tugas yang memerlukan penglihatan jarak dekat yang tinggi, ditambah pula dengan kecenderungan genetik untuk mendapat myopia.

Gejala dan tanda-tanda Myopia

Sukar untuk melihat pandangan dekat seperti membaca dan pengguna komputer. Namun, begitu mudah untuk membaca papan tanda jalan dengan mudah walaupun jaraknya agak jauh dari pandangan anda.

Gejala myopia juga adalah termasuk seperti kejulingan, ketegangan mata dan sakit kepala.Perasaan penat ketika memandu atau bermain sukan juga boleh menjadi tanda-tanda rabun dekat semakin meruncing.

Apakah yang menyebabkan berlakunya Myopia?

Myopia berlaku apabila bola mata yang terlalu panjang, ia menyebabkan  memberi gangguan tumpuan kuasa kepada kornea dan kanta mata. Masalah ini akan menyebabkan sinar cahaya akan memberi tumpuan pada satu titik di hadapan retina sahaja, dan bukannya secara langsung di permukaannya.

Rabun dekat juga boleh disebabkan oleh kornea dan / atau kanta terlalu melengkung untuk panjang biji mata. Dalam beberapa kes, myopia berlaku adalah disebabkan oleh gabungan faktor-faktor ini.

Myopia biasanya bermula pada zaman kanak-kanak dan anda mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi jika ibu bapa anda juga mempunyai masalah penglihatan jarak dekat. Dalam kebanyakan kes, rabun dekat stabil pada awal dewasa tetapi kadang-kadang ia menjadi semakin kritikal apabila usia anda meningkat tua.